Po świętach w lodówce wciąż zalega sporo jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu? Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucasz jedzenie, ale także zaoszczędzisz.
Chleb i bułki
› Nadmiar chleba i bułek można zamrozić w całości lub pokrojone w kromki czy kostki. Małe kawałki rozmraża się w mikrofalówce lub na patelni, a cały chleb po owinięciu w czysty wilgotny płócienny ręcznik – w piekarniku rozgrzanym do temp. 100°C. Jest chrupki i pachnie jak świeżo upieczony.Ciasto drożdżowe, drożdżówki (suche)
› Resztki ciasta drożdżowego można podsuszyć i wykorzystać do chłodnych deserów z owocami, twarogiem, jogurtem lub śmietaną.› Można też zapiec je z budyniem, owocami, jajami, mlekiem lub śmietaną.Piernik (suchy)
› Resztki piernika można wykorzystać do sosów. Piernik dodaje się do śledzi – musi być jednak bez słodkiej polewy i dodatków.Pomóż w rozwoju naszego portalu