Kotlety pod marchewkową kołderką
Składniki:
4 kotlety schabowe
2 marchewki
1 cebula
4 łyżeczki majonezu
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużym oczku. Podobnie zetrzeć żółty ser. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać marchewkę, ser i cebulę z majonezem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety. Na każdy nałożyć mieszankę marchewkową i równomiernie rozsmarować. Naczynie wstawić do piekarnika. Kotlety zapiekać ok. 30 minut w 170°C. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Rolady drobiowe z mięsem mielonym
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
20 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
połówka kajzerki
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na dwa kawałki, rozbić na płaty. Doprawić solą i pieprzem. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę, jedno jajko, cebulę i czosnek. Doprawić i dokładnie wymieszać. Na każdy płat drobiowego fileta nałożyć pietruszkę, rozsmarować mięso mielone i znów posypać pietruszką. Zwinąć i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami i zestawem surówek.