Reklama

Wiadomości

Wigilia z Polską Miedzią

Co ma wspólnego opłatek z czosnkiem? Jak zrobić holubci oraz kluski z makiem? Pracownicy KGHM dzielą się bożonarodzeniowymi tradycjami i przepisami na wyjątkowe potrawy. Jest już dostępna kolejna książka załogi Polskiej Miedzi – tym razem zapraszamy na Wigilię z KGHM. Publikację można pobrać on-line.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Album został stworzony przez załogę Polskiej Miedzi. Jest to zbiór przepisów kulinarnych i porad, jak przygotować świąteczne ozdoby, opracowanych i polecanych przez pracowników KGHM. Zespół miedziowej spółki dzieli się przepisami na domowe potrawy świąteczne, które każdego roku goszczą na wigilijnych stołach jego członków. Przepisy zebrane w książce zostały nadesłane na konkurs organizowany przez KGHM. Główną nagrodą będą warsztaty gotowania z mistrzem – Karolem Okrasą.

Książka to zbiór wyjątkowych smaków i zapachów, ale także zapis niezwykłych, często bardzo osobistych historii, które podkreślają jedyny w swoim rodzaju charakter zbliżających się świąt. Każda strona tej książki jest wypełniona pachnącymi składnikami potraw, ale też towarzyszącymi im wspomnieniami i emocjami pracowników Polskiej Miedzi. W przepisach i poradach czytelnicy znajdą kulinarną różnorodność goszczącą na stołach załogi KGHM, ale też aktywność i zaangażowanie w budowanie lokalnej społeczności w tym świątecznym okresie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Swoimi tradycjami bożonarodzeniowymi podzielili się górnicy, hutnicy, przeróbkarze i przedstawiciele innych zawodów w KGHM. W albumie można znaleźć przepisy na najlepszy na świecie barszcz wigilijny, kluski z makiem, śledzie w pomidorach i ze śliwką czy pierogi z kapustą i zimną zupę babci Gieni. Adam Pisarski z Zakładów Górniczych Rudna zdradził sekretną tradycję swojej rodziny, która z Bieszczad trafiła na Dolny Śląsk. Po tym, jak jego bliscy podzielą się opłatkiem, sięgają po... czosnek podawany z chlebem i solą. A to tylko jedna z niespodzianek, które czekają na czytelników Wigilii z KGHM.

Pracownicy KGHM mają również niesamowite talenty do słodkich wypieków. W albumie można znaleźć kilkanaście przepisów na pierniki i piernikowe ciasteczka. Przedstawiciele załogi radzą też, jak przygotować własnymi siłami kalendarz adwentowy, jak pięknie zapakować prezenty czy przygotować skarpetkowego skrzata.

Poniżej zamieszczamy link, gdzie można pobrać książkę z przepisami – pobierz już dziś i przygotuj swój bożonarodzeniowy stół z Rodziną KGHM.

kghm.com/wigilia-z-kghm

Wigilia z KGHM to trzecia książka przygotowana przez załogę Polskiej Miedzi. W tym roku pracownicy radzili już, jak się przygotować do Świąt Wielkanocnych – Wielkanoc z KGHM oraz jak bezpiecznie uprawiać turystykę górską – W góry z KGHM. Bezpiecznie na szlaku z Rodziną Polskiej Miedzi. Oba albumy również można obejrzeć i pobrać on-line:

kghm.com/wielkanoc-z-kghm

kghm.com/w-gory-z-kghm

2023-12-18 10:58

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wolontariusze z Miedzi

Niedziela Ogólnopolska 46/2023, str. 34

[ TEMATY ]

KGHM

media.kghm.com

Myśl globalnie, działaj lokalnie – tę zasadę z powodzeniem od lat realizuje KGHM. Miedziowy potentat i jego pracownicy są znani z prospołecznej i proekologicznej działalności.

Wolontariusze KGHM po raz kolejny zakasali rękawy, by wesprzeć Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Lubinie. W październiku razem z wychowankami tej placówki posadzili kilkaset drzew i krzewów i w efekcie zmienili teren nowej siedziby ośrodka w przepiękny park. Każda z sadzonek otrzymała imię ucznia, który ją posadził. Dzięki temu wychowankowie lubińskiego ośrodka wychowawczego mogli się szybciej zadomowić w nowym miejscu.
CZYTAJ DALEJ

Gniezno: Prymas Polski zaprasza na inaugurację Roku Świętego

2024-12-27 18:48

[ TEMATY ]

jubileusz

Gniezno

prymas Polski

Archidiecezja Gnieźnieńska

Prymas Polski abp Wojciech Polak

Prymas Polski abp Wojciech Polak

W Niedzielę Świętej Rodziny 29 grudnia Prymas Polski abp Wojciech Polak zainauguruje w katedrze gnieźnieńskiej obchody Roku Świętego i jubileuszy: 1000-lecia pierwszych koronacji królewskich w Gnieźnie i 1025-lecia istnienia archidiecezji i metropolii gnieźnieńskiej.

W specjalnym zaproszeniu przesłanym do parafii, a także krótkim video opublikowanym w diecezjalnych mediach abp Wojciech Polak podkreśla znaczenie wspomnianych wydarzeń zachęcając do ich wspólnotowego przeżycia.
CZYTAJ DALEJ

O tym, jak Jan Paweł II wprowadził polskie tradycje do Watykanu

2024-12-28 09:56

[ TEMATY ]

Watykan

św. Jan Paweł II

Vatican Media

Ojciec Święty bardzo lubił śpiewać kolędy. Śpiewał głośno i widać było, że bardzo go to cieszy. Kolędowanie w wieczór wigilijny nie trwało bardzo długo, ale dla nas to był dopiero początek. Kolędowaliśmy codziennie aż do Trzech Króli - wspomina drugi sekretarz Jana Pawła II abp Mieczysław Mokrzycki, metropolita lwowski, w książce „Najbardziej lubił wtorki. Opowieść o życiu codziennym Jana Pawła II”.

Żywa choinka, szopka, wspólna modlitwa i łamanie się opłatkiem, postna wieczerza w Wigilię 24 grudnia składająca się z 12 potraw oraz puste miejsce przy stole. Cisza pomiędzy Sylwestrem a Nowym Rokiem. Te wszystkie tradycje Papież Polak wprowadził do Watykanu. Przypominamy je w oktawie Bożego Narodzenia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję