nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Siostry prowadzą tu przedszkole, ale też wspomagają bezdomnych i potrzebujących. Dziś proponuje wypróbowany przepis na karnawałowe faworki. - Nie mogą się nie udać - przekonuje.
Składniki:
1 kg mąki, 15 dag masła, 1 filiżanka kwaśnej śmietany, 1,5 kieliszka wódki, 10 żółtek tłuszcz do smażenia faworków - ok. 1-1,5 kg smalcu, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło posiekać nożem z mąką, dodać żółtka, wódkę i powoli dolewać śmietanę. Wyrabiać dokładnie, ale nie za długo. Gęstość ciasta należy regulować ilością śmietany. Ciasto w małych porcjach rozwałkować, pokroić nożem na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przełożyć przez otwór. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zebrała Jolanta Marszałek
Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt:
Pomóż w rozwoju naszego portalu