Siostra Milena ze Zgromadzenia Sióstr Benedyktynek Misjonarek w zakonie jest 18 lat. Od dwóch miesięcy pracuje w Huntington k. Nowego Jorku. Większość życia zakonnego pracowała jako intendentka, mając styczność z kuchnią. Doświadczenie nauczyło ją, że ludzie skarżący się na otyłość powinni spożywać dania lekkostrawne. I takie właśnie poleca.
Składniki:
4 udka z kurczaka, sól, pieprz, czosnek, przyprawy do kurczaka, jajko i mąka kukurydziana do panierowania, 4 pomidory, bazylia
Wykonanie:
Udka nacieramy przyprawami do kurczaka na 2-3 godz. przed pieczeniem. Następnie panierujemy w jajku i obtaczamy w mące kukurydzianej, lekko obsmażamy na maśle i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na wierzch kładziemy pomidory pokrojone w cząstki, posypujemy bazylią (można też dać świeże gałązki) i przykrywamy. Pieczemy około godziny.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu