W tym roku grupa osób z Sosnowca miała okazję dowiedzieć się jak troszczyć się o zdrowie, zarówno duchowe jak i fizyczne.
Spotkanie połączone z warsztatem prowadziła Karolina Szostkiewicz-Jaros, dietetyk kliniczny. – Celem projektu jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, polegająca na wprowadzaniu zdrowej żywności i dokonaniu zmian w złych nawykach żywieniowych u seniorów. Pragniemy zaangażować seniorów w aktywną postawę, promującą zdrowy styl życia. Przekonać, że przez ćwiczenia fizyczne, ruch na świeżym powietrzu i odpowiednio zróżnicowaną dietę znacząco można poprawić jakość życia, nie wydając przy tym pieniędzy na kosztowne leczenie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Fundacja Instytut Mediów pozyskała dofinansowanie od Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu „W Akcji+” Program Wieloletni na rzecz Osób Starszych „Aktywni+”, edycja 2023.
Reklama
W ramach projektu podjęliśmy już szereg konkretnych zadań, jak choćby organizację warsztatów o zdrowym odżywianiu – powiedziała Monika Książek, koordynator projektu. Ale to nie wszystko. Zajęcia poświęcone zasadom zdrowego żywienia to tylko jeden z elementów programu. – Zorganizowany został już marsz patriotyczny, dzięki któremu seniorzy zwiedzając trasę historyczną, wzięli aktywny udział w treningu nordic walking i mieli okazję poznać ciekawe miejsca – dodała Monika Książek.
MK
Podczas spotkań zorganizowanych dla seniorów, uczestnicy dowiedzieli się m.in., jak zastąpić obecne nawyki żywieniowe czymś lepszym. – Odżywianie w życiu każdego człowieka odgrywa ogromną rolę, zwłaszcza w przypadku seniorów, którzy obarczeni są nierzadko chorobami metabolicznymi, ale i chorobami związanymi z wiekiem.
Jak zatem się odżywiać?
Przede wszystkim nie nadwyrężać swojego przewodu pokarmowego. Nie można jeść zbyt często, a już broń Boże cały czas coś podjadać. Trzeba stosować konkretne przerwy. Woda jest lepsza niż herbata. Ale nie pijmy zwyczajnej wody, tylko dodajmy szczyptę soli kłodawskiej, która ma w składzie minerały potrzebne naszemu organizmowi. Zalecam jeść warzywa – najlepiej przyrządzone na parze lub ugotowane. Trawienie zaczyna się w jamie ustnej, trzeba porządnie gryźć, żeby żołądek zaczął trawić, musimy dać mu sygnał do działania. Dlatego pokarmy zblendowane nie są najlepszym wyjściem. Seniorzy mają tendencję do spożywania posiłków dość monotonnych, zwykle jest to mleko, chleb, ewentualnie bułka i szynka. Warto zwrócić uwagę, aby nasz jadłospis urozmaicić przez włączenie zdrowych produktów. Polecam różne rodzaje kasz, warzywa z rodziny strączkowych – fasolę, groch, soję, ciecierzycę. Rośliny strączkowe cechują się wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem białka, dlatego też z powodzeniem mogą być stosowane jako zamiennik mięsa w diecie. Warzywa strączkowe są dobrym źródłem energii, regulują pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom i dają uczucie sytości. Są dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę, otyłych i z nadwagą, sprawdzą się również w dietach odchudzających. Ważne, by na naszych talerzach było różnorodnie i kolorowo – wyjaśniła Karolina Szostkiewicz-Jaros.