Składniki:
• 20 dag mąki
• 2,5 dag drożdży
• 2 łyżki cukru
• 2 jajka
• 3 szklanki mleka
• szczypta soli
• 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżeczkę cukru i mąki i odrobinę ciepłego mleka – pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z resztą cukru na puch.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, zmiksowane żółtka i pozostałe ciepłe mleko. Wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu