Czosnek pospolity jest uważany za jedną z najwcześniej udomowionych roślin. Na polskim rynku jest dostępny przez cały rok.
Świeże główki czosnku zawierają 40% suchej masy, z czego 32% to węglowodany, 6,5% – białko, a 4% – błonnik pokarmowy. Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości: potasu, żelaza, fosforu i cynku. Gdy chodzi o zawartość witamin, to w czosnku znajdziemy najwięcej witaminy C. Czosnek – w przeciwieństwie do innych warzyw – ma wysoką wartość energetyczną. Nie jest to jednak powód do zmartwień z uwagi na fakt, że spożywamy go w niewielkich ilościach – zwykle zjadamy maksymalnie jeden ząbek, który dostarcza ok. 7 kcal.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu patogenów. Jest warzywem szczególnie zalecanym w okresie wzmożonych przeziębień. Kluczowym składnikiem czosnku jest allina. Jest to składnik biologicznie aktywny, dzięki któremu czosnek wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Związek ten znajduje się w całej roślinie, jednak największe jego ilości są w ząbkach. W momencie spożycia rozdrobnionego czosnku – czy to na skutek przeciśnięcia przez praskę, czy gryzienia – allina zamienia się w allicynę. Ta z kolei przekształca się w inne związki, które nadają czosnkowi właściwości lecznicze. Wpływ czosnku na infekcje jesienno-zimowe został potwierdzony badaniami. Ich wyniki wskazują na znaczny spadek liczby infekcji u osób spożywających czosnek. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne organizmu, czosnek może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji starczej.
Udowodniono również wpływ czosnku na obniżenie poziomu ciśnienia we krwi oraz potwierdzono, że wykazuje on działanie hipolipemizujące. Ponadto czosnek może okazać się pomocny przy detoksykacji metali ciężkich z organizmu.
Na podstawie analizy wyników badań można z pewnością stwierdzić, że czosnek wykazuje wiele korzystnych działań. Przede wszystkim jest skuteczny w walce z infekcjami i z tego powodu jest zalecany zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto włączyć czosnek do diety. Idealnie pasuje do wielu dań, np. sosów czy mięs.