W okresie przedświątecznym abp Władysław Ziółek, metropolita łódzki, uczestniczył w spotkaniu opłatkowym pracowników Zakładów Mięsnych Pamso S.A., które odbyło się w restauracji „Jubilatka” w Pabianicach. Wraz z Metropolitą łódzkim przybyli: kapelan Księdza Arcybiskupa - ks. prał. Bartłomiej Rurarz, dziekan dekanatu pabianickiego, proboszcz i kustosz sanktuarium św. Maksymiliana - ks. prał. Ryszard Olszewski, proboszcz pabianickiej parafii pw. św. Mateusza - ks. prał. Jan Szuba, ks. kan. dr Jarosław Pater i ks. kan. Grzegorz Michalski, duszpasterz ludzi pracy. Gości oraz pozostałych uczestników spotkania przywitał prezes Zarządu Spółki Joachim Nowak.
Dla pracowników firmy, którzy zasiedli przy wspólnym stole, pokrzepiające były słowa Prezesa, że „Pamso” to nie tylko miejsce, gdzie gromadzi się załoga zakładów, ale przede wszystkim wspólnota celów i trosk. To łączy załogę w codziennym wysiłku budowania a poczucie, że jest ona jedną wspólnotą, którą można nazwać pracowniczą rodziną, dodaje sił do rzetelnej pracy.
W słowie skierowanym do uczestników spotkania abp Władysław Ziółek nawiązał do encykliki „Laborem exercens” Jana Pawła II. Ksiądz Arcybiskup zwrócił uwagę, iż Ojciec Święty podkreśla, że praca ludzka stanowi klucz do całej kwestii społecznej, jeżeli staramy się ją widzieć naprawdę pod kątem dobra człowieka. Praca stanowi podstawę kształtowania życia rodzinnego, które jest naturalnym prawem i powołaniem człowieka. Te dwa kręgi wartości - jeden związany z pracą, drugi wynikający z rodzinnego charakteru życia ludzkiego - muszą łączyć się z sobą prawidłowo i wzajemnie się przenikać. Praca i pracowitość warunkują także cały proces wychowania w rodzinie właśnie z tej racji, że każdy „staje się człowiekiem” m. in. przez pracę. Pasterz Kościoła łódzkiego życzył zgromadzonym dobrego zdrowia, pomyślności w życiu osobistym, a nade wszystko Bożej opieki.
Po wystąpieniu Metropolity łódzkiego nadszedł czas na dzielenie się opłatkiem oraz składanie życzeń indywidualnych. Rodzinny, przeniknięty wzajemną życzliwością nastrój podkreślała pięknie przybrana choinka i rozbrzmiewające kolędy.
Zakłady Mięsne „Pamso” S.A. w Pabianicach zatrudniają ponad sześćset osób. Wszystkie wyroby produkowane przez firmę oparte są na tradycyjnych, staropolskich recepturach. Na szczególne wyróżnienie zasługuje linia produkująca wyroby pod nazwą „Wiejskie smaki”. ZM „Pamso” są liderem na łódzkim rynku jeśli chodzi o sprzedaż wyrobów wędliniarskich.
Pomóż w rozwoju naszego portalu